Ennakkosuunnittelun merkitys
Elementtiasennuksen onnistuminen alkaa huolellisesta ennakkosuunnittelusta. Ennakkosuunnittelussa otetaan huomioon kaikki asennukseen liittyvät vaiheet ja varmistetaan, että kaikki tarvittavat resurssit ja tiedot ovat käytettävissä ennen työn aloittamista. Tämä sisältää muun muassa asennusjärjestyksen, väliaikaisen tuennan ja lopullisen kiinnityksen suunnittelun.
Ennakkosuunnittelussa on tärkeää huomioida myös turvallisuusnäkökohdat. Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta (VNa 205/2009) antaa ohjeita elementtirakentamisen suunnitteluun ja asentamiseen. Rakennuttajan tulee nimetä turvallisuuskoordinaattori ja antaa turvallisuusasiakirjassaan suunnittelijalle riittävät lähtötiedot rakennushankkeen ominaisuuksista ja olosuhteista.
Turvallisuus ja riskienhallinta
Turvallisuus on keskeinen osa elementtiasennuksen suunnittelua. Elementtien siirroissa, nostoissa sekä varastoinnissa on noudatettava valmistajan ohjeita sekä työmaan nostosuunnitelmaa ja elementtien asennussuunnitelmaa. Ohjeiden ja suunnitelmien on oltava ristiriidattomat, ja mikäli näin ei ole, ohjeiden ja suunnitelmien laatijoilta on pyydettävä selvitys ennen työn aloittamista.
Elementtien asennuksiin liittyy myös erilaisia tarvikkeiden ja välineiden nostoja, joiden yhteydessä on huolehdittava taakan sidonnasta ja käytettävä soveltuvia nostoastioita taakan varisemisen estämiseksi. Esimerkiksi seinäelementtien väliaikaiset vinotuet kiinnitetään asennussuunnitelman mukaisiin elementissä oleviin kiinnityselimiin yhteensopivilla kiinnitysvälineillä.
Asennusjärjestyksen ja logistiikan suunnittelu
Elementtiasennuksen sujuvuuden varmistamiseksi on tärkeää suunnitella asennusjärjestys ja logistiikka huolellisesti. Elementit nostetaan suoraan kuormasta tai välivarastosta suunnitellussa asennusjärjestyksessä. Tämä vähentää turhia siirtoja ja varmistaa, että elementit ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Logistiikan suunnittelussa on huomioitava myös kulku- ja ajoreitit työmaalla. Elementtien siirtämisen, liukumisen tai kaatumisen aiheuttama vaara on minimoitava. Esimerkiksi kuiluelementit nostetaan elementin nostolenkkeihin kiinnitettävien lukkiutuvien kiinnityskoukkujen avulla, ja nostoraksien ketjut pidetään irrotusvaiheessa riittävän kireällä, jotta raksit eivät irrotessaan aiheuta vaaraa alapuolisille rakenteille tai asentajille.
Yhteistyö ja kommunikointi
Onnistunut elementtiasennus edellyttää saumatonta yhteistyötä kaikkien projektin osapuolten välillä. Tämä tarkoittaa, että asennusyrityksen, suunnittelijoiden, valmistajien ja muiden urakoitsijoiden on kommunikoitava tehokkaasti ja jaettava tarvittavat tiedot keskenään. Hyvä kommunikointi varmistaa, että kaikki osapuolet ovat tietoisia projektin etenemisestä ja mahdollisista muutoksista.
Yhteistyö on erityisen tärkeää suurissa ja vaativissa projekteissa, joissa on useita toimijoita. Asennuspojat osallistuvat mielellään töiden ennakkosuunnitteluun, koska toteuttavan osapuolen positiivinen vaikutus kiinnityksien yksityiskohtien suunnitteluun säästää rakennusvaiheessa rahaa ja varmistaa aikataulun toteutumisen.
Asennuksen aikainen stabiliteetti
Elementtien asennuksen aikana on varmistettava, että elementit pysyvät vakaasti paikoillaan. Tämä edellyttää väliaikaisten tukien ja kiinnityspisteiden huolellista suunnittelua ja toteutusta. Elementtikohtaiset tukien kiinnityspisteet tulee ilmetä selkeästi ja yksiselitteisesti suunnitelmista, ja inhimillisen virheen eliminoimiseksi ulkoisesti elementtitukien kiinnityspisteitä muistuttavia varusteita tulisi välttää samalla pinnalla.
Elementtien tuentalaitteet kuuluvat osana työsuojelua työmaan viikkotarkastukseen. Elementit kiinnitetään mahdollisimman pian muuhun rakennuksen runkoon, ja asennustukien kiinnityksessä tulee huomioida myös tuettavan elementin elementtituen toisen kiinnityspisteen riittävä vakavuus. Lopulliseen kiinnitykseen antaa ohjeet elementtitoimittaja tai suunnittelija.
Asennuksen jälkeiset tarkastukset ja viimeistely
Kun elementit on asennettu paikoilleen, on tärkeää suorittaa tarkastukset ja viimeistelytyöt huolellisesti. Seinäelementtien linjat oiotaan ja tarkemitataan teodoliitilla, vaaituskojeella sekä mitalla. Elementtilinjan pienet mitta- ja asennusvirheet tasataan elementtien paikkaa ja elementtitukien säätöjä muuttamalla.
Asennuksen jälkeiset tarkastukset varmistavat, että kaikki elementit ovat oikeassa asennossa ja kiinnitetty turvallisesti. Tämä vaihe on tärkeä, jotta voidaan varmistaa rakenteen kestävyys ja turvallisuus pitkällä aikavälillä. Asennuspojat noudattavat hyvää suomalaista rakentamistapaa ja varmistavat, että kaikki asennukset tehdään korkeimpien standardien mukaisesti.